lunes, 4 de octubre de 2010

SITUACIÓ POLÍTICA


Primavera del Ixcán és una de les Comunitats de Població en Resistència (CPR) que van néixer al 1983, després de passar el pitjor any de la repressió que a principis dels anys 80 es va desencadenar en el pais pel govern i l’exèrcit de Guatemala. La política de “tierra arrasada” va obligar a que milers de persones haguéssin d’abandonar les seves terres i exiliar-se travessant el desert cap a Mèxic o EEUU, d'altres van refugiar-se a la selva vivint en condicions pèssimes, fugint constantment i presenciant masacres brutals a comunitats senceres. Una petita part es va agrupar formant la guerrilla (ejército guerrillero de los pobres) que lluitaven com a resistència del poble oprimit tractant de protegir el que era seu: les seves terres, les seves cases, el seu bestià, les seves famílies, el seu respecte i la seva dignitat humana.

Enmig del terror i destrucció que causava l’exèrcit en tot el país, van construir una esperança de vida a partir del primer “Comité de Emergencia de Parcelarios del Ixcán” (CEPI). La seva lluita no va ser només per salvar les seves vides sinó per il·lustrar d’alguna manera una lluita contínua sota el lema “resistir per a viure, resistir per avançar”.

">


SITUACIÓ ACTUAL

La situació política actual no ha experimentat grans millores. Tot i que a l'any 1992 es va signar un tractat de pau, segueix havent-hi una pobresa amagada sota la gran corrupció policial i gobernamental que hi ha. A més el govern va obrir les portes a companyies mineres i petroleres per a explotar les riqueses de la franja transversal del nord per exportar-ho sense donar opció a la població guatemalteca a fer-ne ús o a treure’n un mínim benefici. A més amés reprimien les manifestacions populars i eren assassinats els principals dirigents socials.

Avui dia el poble Maya encara pateix les mateixes atrocitats de la dècada dels 70 tot sota el nom del "desenvolupament". Els habitants de la comunitat es posicionen en contra de la remilitarització ja que és una ofensa a la memòria històrica i una violació als drets humans d’una població que encara no ha curat els traumes que els van causar durant la guerra.


Les grans multinacionals que actualment estan envaint Guatemala per a explotar els terrenys miners, plantar Palma Africana i construir preses (entre d’altres) són Unión Fenosa, Gas Natural, La Caixa, Repsol YPF i Iberdrola.
A conseqüència de tot això hi ha present una massiva tala d’arbres que no només destrueix el seu entorn natural, sinó que també provoca que en tot Guatemala no es disposi d’aigua potable.

Aquests fets han creat una onada d'immigració de gran part de la població cap a EEUU en busca de feina corrent el risc de ser detinguts
i deportats de nou al seu pais. Tot i el que han passat, Primavera del Ixcán segueix lluitant dia a dia per a fer conèixer la història de les seves vides i de tots els que han mort massacrats per l'exècit, per a millorar l'educació que abança poc a poc malgrat els escassos recursos i per aconseguir que la comunitat visqui en harmonia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario